Blog Else Marie Juni '22

Schaapsscheerdersfeest.  

Gisteren was het eindelijk zo ver: het schaapsscheerdersfeest van het Goois natuurreservaat.

Ik mocht een kaard demonstratie geven. Er zouden ook een aantal spinners komen om het hele proces van schaap tot garens te laten zien.

 

De afgelopen weken ben ik druk geweest met de voorbereidingen.

Wol uitzoeken, wassen en porties maken van 100 gram zodat de gekaarde batts evenveel wegen.

Ik heb verschillende soorten wol: Texelaar, Wensleydale, Drents Heide schaap en Merino.

Het kaarden van de wol doe ik op mijn kaardmolen. Hiermee bewerk je de wol voor. Je krijgt dan een soort wolmatjes dat noem je een batt of batts in meervoud. Je haalt de wol door de kaardmolen zodat de wolvezels in dezelfde richting komen te liggen. Met kammen komen de vezels nog rechter te liggen. Met kaarden krijg je, als je het spint, een garen met meer fluff. Met kammen wordt het garen gladder.

Kammen kost meer tijd.

Van de Merino wilde ik art batts maken. Art batts zijn batts gemaakt van gekleurde wol met eventueel andere toevoegingen zoals Glitter (Angelina) kunstvezels, maar kan ook sari zijde of andere natuurlijke of kunstof vezels. Je mengt deze op de kaardmolen of op speciale blending boards.

Om art batts te maken heb je dus gekleurde wol nodig. De afgelopen week heb ik 3 lonten gekleurd voor de art batts. 1 Heb ik gekleurd met de solar oven. Het was vorige werk erg zonnig dus dat kon prima! Dat klinkt duurder dan het is: de wol wordt gekleurd met behulp van de zon. Dat kan in glazen potten, maar ook in een plastic opbergbox. Ik had 100 gram nodig dus ik heb het in een plastic opbergbox gekleurd. 

De lontwol gaat in de bak, deksel erop, kleurstof toevoegen en op een zwarte plaat in de zon zetten.

Ik heb het anderhalve dag laten staan en toen was de wol klaar!

Ik was goed voorbereid en had alles op tijd af.

Zaterdag vast de spullen in de auto gepakt. Een bolderkar vol!

Ik kon geen kraam huren omdat ik dat niet tegelijk met de kaard demonstratie kon doen, maar ik had wel wat spullen als voorbeeld meegenomen.  Gekleurde lontwol, gesponnen garens en gebreide en gehaakte omslagdoeken. Ik had ook mijn spintollen en spintoltasjes mee.

Natuurlijk kon ik niet goed slapen en was zondag al vroeg wakker.

Arnold vond het wel leuk om mee te gaan dus samen gingen we op weg.

Ik had mijn bedrijfskleding aan ;). Dus daar aangemeld en ze vroegen gelijk welke kraam Something Else staat!!

Uitgelegd dat ik kwam kaarden en ik kreeg een mooi plekje onder de parasols naast de band!

Mijn "werkplek " ingericht en aan de slag!

Al snel had ik een groepje mensen om me heen verzameld. De eerste batt was klaar, van een Drents Heideschaap. Nog geen 10 minuten later wilde een mevrouw de batt kopen. Naast mij werd er vacht gevilt en zij wilde een lichte ondergrond. Oké, snel een prijs bedenken... Verkocht voor €10,-! Nu nog tikkie uitzoeken!? Gelukkig heeft Arnold daar meer verstand van dan ik. Mijn eerste verkoop ooit!

Het demonstreren was heel erg leuk om te doen, ik heel veel kunnen vertellen en uitleggen. Met behulp van mijn spintollen kon ik ook laten zien hoe je een draad maakt.

Er waren heel veel kinderen die de kleurtjes van de art batts ook helemaal fantastisch vonden.

Er waren kinderen die graag een stukje lontwol wilden, dus voor €5,- konden ze een stuk van een lontwol kopen. Blij dat ze waren!

Helaas was er niemand om te spinnen dus Arnold is naar huis gereden om mijn spinnewiel op te halen. Kon ik ook nog een spin demonstratie geven!

Rond 16.00 uur begon het te regen en was het tijd om op te ruimen. Het was een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar. Ik ben al aan het kijken of ik ergens een kraam op een markt kan huren om te verkopen!

Nu aan het bijkomen van deze geweldige dag!

Liefs, Else Marie 

 

 

© 2021 - 2024 Something Else by Else Marie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel